Tarih, Tarihçilerin Sahipleneceği Bir Şey Midir?
Uyarı:
Bu yazımda, kendi düşüncelerimi paylaşacağımı bildirmek istiyorum. Bu yazı, herhangi bir kişiye eleştiri, reddiye, tepki niteliğinde değildir; eleştirim, " tarihin tarihçilerin tekelinde olduğunu" iddia ede zihniyetedir. Bu yazı, yazarın düşündüklerini doğrudan anlatmaktadır.
Tarih kelimesinin, sözlüklerde birçok açıklaması bulunmaktadır. Ancak bu açıklamalar, resmi bir sıfatla, anlam karmaşasına neden olan şeylerdir. Bence tarih, insanlığın hafızasından başka hiçbir şey değildir. Tarih, toplumları yapan temel olgulardan birisidir. Toplumlara - keza sosyoloji de bunu böyle açıklıyor - kuvvet verir, tecrübe sağlar. Tarihsiz topluluklar, "millet" olma yetisine sahip olamazlar. Dünyada tarih ile alakalı en bariz örnek, İspanya'da bulunan Katalanlardır. Katalanlar, İspanya'nın içersinde bulunmuş bir topluluktur. Bu topluluk, İspanya'da bugün bağımsızlık istemektedir. Ancak İspanyollar da bu talebe çok sert bir şekilde karşı çıkmıştır. Katalanların, kendilerini kanıtlaması için tarihe ile hiç olmazsa bir dile ve o dile ait bazı edebi eserlere ihtiyacı vardır.
Sizinle geçen gün karşılaştığım bir olayı paylaşmak istiyorum. Tarih üzerine yayın yapan bir kişinin son yazısını okumuştum. Bu kişi, tarihi, sadece tarihçilerin yapabileceği bir şey olarak belirtiyordu. Ben de bu hususta bir şey yazmak istedim. İddia edildiği gibi tarih, sadece tarihçilerin tekelinde değildir; tarih, geniş bir havuz gibidir. Bu havuzun içersinden yalnızca tarihçiler mi su alacak - keza su da tarihtir -? Bu havuz da ortak kullanım alanı gibidir. Bu örnekten yola çıkarsak şu sonuca ulaşırız: Bariz bir şekilde tarih, yalnızca tarihçilerin değildir; fertlerin, toplumların ve halklarındır.
Tarih gibi toplumsal bir olguyu, bir gruba mal etmek de, tarihin sadece tarihçilerin tekelinde olduğu tellakisi gibi yanlıştır. Tarihin yazımında tarihçiler çok büyük rol oynamaktadır, lakin kullanımında da diğer dallar daha önemlidir. Bugün sosyoloji, antropoloji, folklor, oryantalizm gibi sosyal bilimler, tarihle doğrudan alakalıdır. Çeşitli gazeteciler ve yazarlar, tarihi bir materyal olarak kullanmaktadır.
Tarih, kendisini yapan halka aittir. Tarihin gerçek sahibi, onun için kanlarını döken, uğrunda yok olan, onun yapılmasında çalışan halktır. Gustav Le Bon'un da ifade ettiği gibi, tarihi yapan büyük şeylerden birisi de kahramanlıktır. Uğrunda ölen halk, onun yegane sahibidir.
Yorumlar
Yorum Gönder